Bloedzuigertherapie / Hirudo

Hirudotherapie

Hirudotherapie is een behandeling met bloedzuigers. Van moeder natuur al eeuwen oud.

De zogenaamde Hirudotherapie behoort tot de oudste behandelmethodes in de medische geschiedenis. Lang voor onze jaartelling was het therapeutisch effect van deze methode bekend.

Bij welke klachten worden bloedzuigers gebruikt?

Bloedzuigers worden bij een groot aantal ziektebeelden toegepast.

Voorbeelden:

Artrose van kleine en grote gewrichten, ontstekingen van gewrichten, slijmbeursontsteking, pees- en huidproblemen, tennisarm, golfarm en tendovaginitis,
Frozen shoulder, lichte verkalkingen in de schouder, botvliesontsteking, beperkte beweging en mobiliteit bij kunstgewrichten, spierklachten, reumatische klachten, fibromyalgie, gordelroos, hoofdpijn, migraine, zenuwpijn, onduidelijke rugklachten, gevolgen van operaties/littekens, doorbloedingsproblemen, open been, wondgenezingsstoornissen, angiopathie, tinnitus, duizeligheid, oorontstekingen, depressie, overgangsklachten, prikkelbaarheid, angsten, spataderen, ontsteking van de bloedvaten en nog veel meer indicaties…

Wat zijn de effecten van bloedzuigers?

Bloedzuigers geven door hun speeksel tijdens het zuigproces meer dan 100 verschillende stoffen af.

Deze stoffen hebben de volgende effecten:
•ontstekingsremmend
•pijnstillend
•bloedverdunnend
•verwijding van de bloedvaten en in het bijzonder het capillaire systeem (microcirculatie)
•verbetering van de plaatselijke doorbloeding
•versnelling van de lymfatische doorstroming
•verbetering van de kwaliteit van bloedvaten
•verzachting van littekenweefsel
•oplossen van verklevingen

Hoe gaat bloedzuigertherapie in zijn werk?

In onze praktijk beginnen we met een gesprek, en pas als zowel u als wij ervan overtuigd zijn dat deze methode geschikt is voor uw klachtenbeeld, starten wij met Hirudotherapie. Het is ook belangrijk dat u open staat voor een nieuwe ervaring die uw klachten kan verminderen en uw gezondheid kan verbeteren.

Aan het begin van de behandeling plaatsen wij 2 tot 12 verse bloedzuigers op bepaalde plekken van uw lichaam. De beestjes zuigen zich daar met hun kleine zuignapjes vast en blijven op die plek zitten. Met hun microscopisch kleine tandjes zagen zij vervolgens een miniscuul gaatje in uw huid. Dit is nagenoeg pijnloos. U voelt hooguit gedurende enkele minuten een licht brandend of stekend gevoel, Te vergelijken met brandnetels. Deze sensatie gaat na enkele minuten over door de pijnstillende stoffen die in het speeksel van de beestjes zitten.

Voor bloedzuigers is uw bloed voedsel. Hebben ze genoeg gegeten (4-10 ml) dan laten ze automatisch los en worden ze door ons opgevangen.

Afhankelijk van uw klachtenbeeld adviseren wij u een of meerdere sessies.

Hoe is de begeleiding?

Tijdens de gehele behandeling blijven wij bij u. U kunt kiezen voor een zittende of liggende houding en u kunt lezen, muziek luisteren of een kopje thee drinken.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Worden uw wondjes professioneel verbonden.
Over het algemeen blijft het verband gedurende 24 uur zitten.

Waar komen de bloedzuigers vandaan?

Onze medicinale bloedzuigers komen uit Duitsland. In Duitsland zijn bloedzuigers officieel geregistreerd als “geneesmiddel”. Dit houdt in dat zij met betrekking tot veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid, aan dezelfde eisen moeten voldoen als medicijnen. Medicinale bloedzuigers horen hier tot de beschermde soorten. Ze worden in speciale kwekerijen onder streng toezicht van de overheid gekweekt.

Achtergrond Kinderwens

Hirudotherapie