EMDR

EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” en is een volwaardige en effectieve psychotherapeutische behandelmethode. Letterlijk vertaald betekent het: “door oogbeweging opnieuw beleven van de ingrijpende gebeurtenis(sen), deze ontlading verwerken van de emotionele reacties “. Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft wordt binnen de psychiatrie traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op die tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan later een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terugbrengen. Inclusief alle lichamelijke reacties van toen.

Behandelmethode

Deze behandelmethode wordt in Nederland bij volwassenen toegepast binnen onderzoek sinds 1994 en bij kinderen en jongeren sinds 2000. Bij EMDR worden elementen van verschillende gangbare therapievormen gecombineerd met snelle beurtelings links en rechts stimulatie via visuele-, auditieve – en kinesthetische stimulatie. Zo wordt de informatieverwerking in het gestimuleerd waarmee de gestagneerde verwerking alsnog kan plaatsvinden.

Wetenschappelijk Onderzoek

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR en de resultaten hebben aangetoond dat EMDR succesvol is bij volwassenen. Mensen zijn vaak na een aantal sessies in staat hun leven zonder nare herinneringen of reactie op te pakken. Ook bij kinderen en jongeren zijn de uitkomsten veelbelovend. Klachten verminderen of verdwijnen en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. Belangrijke is dat de behandelaar ruim voldoende ervaring heeft in psychotherapeutische behandelingen en gecertificeerd EMDR-behandelaar is de therapeut.

Effecten van EMDR

Veel van de mensen die bij mij voor EMDR zijn gekomen hebben een last van zich af voelen gaan, alsof zij verjongd werden. Ook zag ik mensen veranderen tijdens de sessies en na afloop konden zij het leven beter tegemoet gaan. Er werden knopen doorgehakt, men kon zich beter ontplooien en durfden verder te groeien.  Met dank voor de moed van al die mensen, waarvan ik mocht leren.